Fysioterapiastudio
Bodybalance Oy
Ota yhteyttä

Mikä minua liikuttaa


Ohje: Klikkaa seuraavaa riviä, niin näet koko jutun: 

KuntoPlus-lehdessä 13.6.2012

 


Ohje: Juttu muuten on tässä:

Mikä sinua liikuttaa Pirjo Välimäki?


Kuka olet?
Olen koulutukseltani fysioterapeutti. Olen toiminut yrittäjänä 40 vuotta. Omistan tavaramerkki
bodybalancen Suomessa. Se on kehon, mielen ja tunteiden VUOROVAIKUTUSTA painottava terapeuttinen lähestymistapa. Olen myös etsijä, nuuhkija, varhainen aloittaja, tutkimusmatkailija ja Karjalan juureton evakko. Olen eläkeiässä, mutta elämäntyöstä ei voi jäädä eläkkeelle. Asun maalla ekokylässä meren rannalla, meri on tärkeä liikkeen elementti.


 

Mikä sinua liikuttaa?
Ensimmäinen asia, joka minua liikuttaa on sisäänhengitys. Liike lähtee hengityksestä, joka on primitiiviliikettä. IN-SPIRATIO ON SISÄÄNHENGITYS! Kaikissa elävissä olennoissa on liikettä hengityksen kautta. Minua liikuttavat uudet paikat: miten näen ja koen erilaiset tilat ja sijoitun uusiin ympäristöihin.


Minua liikuttavat ihmisten kohtaamiset: etsin erilaisia kohtaamisen tasoja. Luonto liikuttaa minua ja tarjoaa ihania keräilijän aarteita: sieniä ja marjoja, kiviä ja risuja.


Mitkä ovat sinua liikuttavia syitä, merkityksiä ja motiiveja?
Tärkein syy liikkua on se, että tuntee olemassaolonsa. Kun tuntee olemassaolonsa, tunnistaa kehon ja mielen liikkeiden eheyden, verenkierron ja hien iholla. Kaikki aistit ovat kehossa, joten keho ja kehon liike ovat tärkeitä ikkunoita maailmaan ja myös maailmasta sisäänpäin. Kehon kieli on tärkeää realiteettiterapiaa, koska se konkretisoi olemisen.

 

Mikä tekee liikkeestä kiinnostavaa?
Liikkeestä tekee kiinnostavaa liikkeen rytmi ja virtaavuus sekä se, että liike vie kohtaamisiin toisten ihmisten, eläinten ja ympäristöjen kanssa. Liikuntalajeista tenniksestä tekee kiinnostavaa nopeat kaikkiin suuntiin pyrähtävät liikkeet ja sääntöjen shakki.

Miten liikkeestä tulee henkilökohtaista?
Liikkeestä tulee henkilökohtaista, kun se koskettaa tunteita: liike tuottaa tunteita ja tunteet tuottavat liikettä. Liike on myös henkilökohtaista, koska se säilöö muistoja kehoon ja avaa kehollisia muistoja. Koko elämäntarina on kehossa mukana. Mielen sisäinen liike käynnistää tekoja, liikettä. Se on henkilökohtaista. Liikkeestä tekee henkilökohtaista sen ymmärtäminen, että MONET liikkumisen esteet voi poistaa. Elämäntehtäväni on lisätä tätä ymmärrystä.

 

Mitkä liikuntamuodot ovat sinulle tärkeitä, luonnollisia?
Päämäärätön vaeltelu luonnossa sekä purjehtiminen meren tai järven armoilla ovat minulle tärkeitä. Jättipallojumppa on mielenkiintoista, koska pallo ei yksin keksi mitään temppuja, vaan vastaa vain minun liikkeeseeni. Pidän lasketteluun liittyvästä vapaasta pudotuksesta ja painovoiman uhmaamisesta sekä tanssimisesta, koska siinä rytmi ja tunne vievät liikettä.

 

Onko säännöllisyys liikunnassa sinulle tärkeää?
Säännöllisyys on minulle tärkeää, koska keho kutsuu ja rauhattomuus vaatii. On tärkeää vastata kehon viesteihin. Kun työ on liikettä, sitä ei voi jättää päiväksikään.

 

Onko jokin liike/liikunta sinulle vastenmielistä? Miksi?
Kylmän raudan hinkkaaminen kuntosalilla on turhauttavaa. Kehonrakennuksen kaltainen välineellinen liike on vastenmielistä. Liikunnan pitää olla itseisarvoista: liikunnassa voidaan käyttää välineitä, mutta itse liikkumista ei pidä esineellistää.

 

Miten liike on muuttanut muotoaan elämäsi varrella?
Liike ei ole muuttanut muotoaan kovinkaan paljon. Olen harrastanut kutakuinkin samoja asioita koko elämäni. Aloitin esimerkiksi laskettelun jo 4-vuotiaana. Kouluun mennessä osasin jo laskea ja lukea, joten oppitunnit kävivät tylsiksi. Olin levoton tunneilla ja päädyin usein käytävälle liikkumaan eli laskemaan portaiden kaiteita ja rimpuilemaan takkinaulakoissa. Olen ollut nopea ja järjestelmällinen ihan pienestä, joten aina on ollut aikaa myös liikkua.

 

Onko liike joskus unohtunut, ja jos niin miten se on taas löytynyt?
Syvä masennus 20 vuotta sitten vei ajan ja paikan tajun sekä liikkeen rytmin. Silloin seisoin balettitossuilla kärjillä pakkasessa parvekkeella ja tunsin hallitsevani sekä kylmää että tasapainoa, vain rytmi puuttui.
Avantouinti auttoi saamaan kehon eheyden tunteen takaisin. Tunteet palasivat kylmäshokin kautta.

 

Miltä liike tuntuu?
Liike koskettaa. Liikkeessä on elämän maku. Kaikki elämä on hengitystä ja se on liikkeen syvin olemus.

Olen hengissä ja onnellinen.

 

 

Infoboksin kysymykset

 

Ikä?  63 vuotta, syyskuussa 2011 täytän 64


Perhesuhteet?  mummi


Ammatti?  fysioterapeutti, erikoistumisalaani on psykofyysinen psykoterapia

 

Lempileffa/-kirja? Cherbourgin sateenvarjot oli vaikuttava leffa, koska näin sen VAIKUTTAVASSA NUORUUSIÄSSÄ.

 

Lempikirjojani ovat Risto Ahdin koko tuotanto, joista viimeisin Neron omaelänkerta

 

Lempiruoka?  ravut

 

Nautin? jalat irti maasta tunnelmasta